وقتی طی سال گذشته میلادی، موبایل سرفیس Duo مایکروسافت را برای نخستین بار مشاهده کردیم، حسابی غافلگیر شدیم. این دیوایس هیبریدی، ترکیبی از موبایل و تبلت را همراه با سیستم عامل اندروید ارائه میکند که به اندازه کافی غافلگیرکننده است، اما آنچه این دستگاه را جالبتر میکند، تصمیم مایکروسافت در راستای استفاده از طراحی دو نمایشگره، به جای سوار شدن بر ترند موبایلهای تاشو است.
مدتی طول کشید تا همهچیز جفت و جور شود، اما مایکروسافت حالا برای عرضه سرفیس Duo در روز بیستم شهریورماه آماده شده. ولی حقیقت امر اینست که این دستگاه اندکی گیجکننده به نظر میرسد. قیمتگذاری، مشخصات سختافزاری و مفاهیم پشت طراحی سرفیس Duo همگی بسیار ظاهر می شوند و سوالی مهم را مطرح میکنند: این «موبایل» دقیقا برای چه کسی ساخته شده؟
اصلیترین دلیل خرید سرفیس Duo، طراحی دو نمایشگره آن (با دو نمایشگر اولد) خواهد بود، اما سختافزاری که زیر این پنلها قرار گرفته در قیاس با موبایلها و تبلتهای پرچمداری که طی سال ۲۰۲۰ گیرمان میآیند اندکی ناامیدکننده به نظر میرسد. به عبارت دیگر، سرفیس Duo همرده با دیوایسهای اندرویدی برتر سال ۲۰۱۹ است.
پردازنده اسپدراگون ۸۵۵ موجود در سرفیس Duo همچنان یک قطعه سیلیکونی قدرتمند از نظر پرفورمنس کلی، گیمینگ پیشرفته و گشتوگذار در وب به حساب میآید، اما طبیعتا یک نسل از چیپست اسپدراگون ۸۶۵ عقبتر است. علاوه بر این، ۶ گیگابایت حافظه رم و ۱۲۸ یا ۲۵۶ گیگابایت حافظه داخلی هم از دیگر مشخصات این موبایل هستند. چنین مشخصاتی تقریبا استاندارد به نظر میرسد، اما اکثر پرچمداران اندرویدی -بدون درنظرگیری موبایلهایی که گوگل میسازد- با حداقل ۸ گیگابایت حافظه رم (و در موارد نادر ۱۶ گیگابایت) از راه میرسند.
وقتی به سراغ دیگر مشخصات سختافزاری بروید، کمبودها بیش از پیش خودنمایی میکنند: چیزهایی مانند باتری ۳۵۷۷ میلیآمپر ساعتی، شارژ سیمی حداکثر ۱۸ واتی، دوربین تکی، عدم پشتیبانی از ۵G و عدم پشتیبانی از کارتهای حافظه مایکرو اسدی.
برخی از این نواقص مانند عدم پشتیبانی از حافظه مایکرو اسدی و شارژ سیمی کمسرعت، اتفاقی غریبه در دنیای موبایلهای پرچمدار نیستند. نبود چنین قابلیتهایی در نسل نخست از یک محصول تازه تا حد زیادی قابل درک است. اما شجاعت فراوانی میخواهد که در ازای موبایلی که برخی از قابلیتهای بنیادین رقبا را ندارد، به چیپست سال پیش مجهز شده، تنها یک دوربین دارد و باتری کمظرفیتاش قرار است به دو نمایشگر اولد قوت برساند، رقم ۱۴۰۰ دلار را طلب کنید.
بنابراین این موبایل برای عاشقان اسمارتفونهای سنتی که دوربین چندگانه، نرخ بهروزرسانی بالا، جدیدترین چیپست و انبوهی از حافظه رم میخواهند و در ازای اینها بیشتر از ۱۰۰۰ دلار میپردازند ساخته نشده. سختافزار دستگاه تصویری چندان قابل تحسین روی کاغذ ترسیم نمیکند، اما در عین حال مایکروسافت مدعی نشده که در حال ساخت قدرتمندترین موبایلی است که جهان تاکنون به خود دیده. در عوض، غول ردموندی امیدوار است که با سرفیس Duo (و همینطور سرفیس Neo)، آغازگر عصری تازه از موبایلهای مجهز به دو نمایشگر باشد و شیوه تعامل ما با این دیوایسها را برای همیشه تغییر دهد.
مفهوم کلی دستگاه چیزیست که قبلا هم مشاهدهاش کردهایم. موبایلهایی مانند ZTE Axon M و پرچمدار اخیر الجی در صدد نمایش یک اپلیکیشن روی دو نمایشگر (یا دو اپلیکیشن روی هر نمایشگر) برآمدهاند. بنابراین درحالی که سرفیس Duo ارائه آخرین سختافزار را هدف قرار نداده، احتمالا عمده تمرکزش را روی نرمافزار گذاشته است.
در گذشته هم چندین بار تولیدکنندگانی را دیدهایم که در ازای یک نرمافزار عالی روی سختافزاری متوسط، قیمت یک دستگاه پریمیوم را از مشتریان خود طلب کردهاند. یکی از برجستهترین مثالهای این موضوع، خانواده موبایلهای گوگل پیکسل است. مثال دیگر هم آیفونهای ارزانقیمتتر اپل که از نظر سختافزاری حرف چندانی برای گفتن ندارند اما کاری می کنند که با پرداخت هزینهای مقرون به صرفه، به اکوسیستم iOS و نرمافزارهای اپل دست پیدا کنید.
آیا نرمافزار سرفیس Duo میتواند تصمیمات بحثبرانگیز در زمینه سختافزار را جبران کند؟ رویکردی که مایکروسافت در پیش گرفته مسلما هوشمندانهتر از دیگر شرکتهاییست که دیوایسهای مجهز به دو نمایشگر ساختهاند.
فرم فاکتور سرفیس Duo که شباهت فراوان به کنسول دستی Nintendo DS دارد، به کاربر اجازه میدهد که دو اپلیکیشن را به صورت همزمان (هر کدام روی یک نمایشگر) اجرا کنند یا یک اپلیکیشن را روی هر دو نمایشگر به اجرا درآورند. نمایشهایی که از این دو قابلیت مشاهده کردهایم، حسابی جذاب بودهاند، خصوصا زمانی که اپلیکیشن Kindle به اجرا در میآید و موبایل، ظاهری شبیه به یک کتاب فیزیکی به خود میگیرد.
اما در واقع این قابلیتی دیگر است که بیشترین پتانسیل را از خود به نمایش میگذارد. مایکروسافت در یکی از نمایشها نشان داد که میتوان یک اپلیکیشن را تقسیم به دو بخش کرد. برای مثال با باز کردن اپلیکیشن OneDrive، تصاویر را روی یک نمایشگر مشاهده میکنید و بقیه گالری، روی نمایشگر ثانویه دیده میشود.
تولیدکنندگان اپلیکیشن به طرق بسیار مختلف قادر به استفاده از این قابلیت خواهند بود. تصور کنید که اینباکس ایمیلتان روی یک نمایشگر باز باشد و روی نمایشگر دیگر، ایمیلی تازه بنویسید. یا روی یک نمایشگر تصویر را مشاهده کنید و ابزارهای ادیت تصویر روی نمایشگر دیگر دیده شوند. یا اصلا روی یک نمایشگر مشغول تماشای استریم بازی یا هر چیز دیگر باشید و در نمایشگر دیگر، پنجره چت کاربران باز شود.
https://www.digikala.com/mag/surface-duo-who-is-it-actually-for/